Wyznajemy zasadę, że wielkie zmiany zaczynają się od małych kroków. Nawet w mikroskali naszej restauracji i hotelu jesteśmy w stanie wpływać na stan planety. Rozbudowując nasz obiekt bardzo starannie wybieraliśmy materiały oraz rozwiązania technologiczne, zwracając szczególną uwagę na proces ich produkcji oraz tzw. ”ślad węglowy”, traktując to kryterium jako jedno z najważniejszych. W restauracji podobnie – nie marnujemy lekkomyślnie zasobów naturalnych i ograniczamy powstawanie odpadów. Menu drukujemy na papierze pochodzącym z recyklingu, nasze rurki do napojów czy opakowania jednorazowe na żywność produkowane są z biodegradowalnych materiałów.
Spożywając nasze śniadania nie znajdziecie: masełek w jednorazowych opakowaniach czy jogurtów w plastikowych kubeczkach - podajemy je teraz w szklanych naczyniach; plastikowe saszetki z sosami zastąpiliśmy dyspenserami wielokrotnego użytku. Kawę na wynos zabierzecie ze sobą w biodegradowalnym kubku z drewnianym mieszadełkiem, natomiast dania na wynos w papierowej torbie.
Jednym z głównych odpadów generowanych przez restauracje jest szkło, dlatego by ograniczyć jego zużycie, zdecydowaliśmy się na instalację specjalnej stacji sommelierskiej. Wino na kieliszki pochodzi z KEG-ów i dzięki tej technologii nie tylko ograniczamy odpad butelek i korków, ale jednocześnie zachowujemy świeżość wina na dłużej.
Stworzyliśmy plan bardzo starannego segregowania odpadów na wszystkich stanowiskach. Rozszerzamy też zakres stosowania biodegradowalnej chemii gospodarczej. Kompostujemy odpady gastronomiczne.
Uważamy, że nowoczesny hotel to przede wszystkim miejsce, które jest przyjazne środowisku!